Zaloguj się do strefy pacjenta.

Blog

Nie od dziś wiadomo, że spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych powinno być na możliwie jak najniższym poziomie a główne źródło tłuszczu powinny stanowić jednonienasycone kwasy tłuszczowe i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (szczególnie te z rodziny omega 3). Wiemy również, że spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych podwyższa pulę utsrojowego cholesterolu. Dzisiaj chcieliśmy przedstawić najnowsze doniesienia o bardziej molekularnym wpływie nasyconych kwasów tłuszczowych na procesy przemian lipidowych i odpowiedzieć na pytanie, dlaczego kwasy nasycone są dla nas szkodliwe?
Czytaj całość...

Chcielibyśmy przedstawić przepis na pierożki azjatyckie z tradycyjnym nadzieniem mięsnym. Danie oczywiście można podać również w wersji wege, zamiast mięsa użyć ulubionych warzyw i strączków. Danie oczywiście bezglutenowe, spróbujcie!
Czytaj całość...