W tym wpisie podaję przepisy na ciasta, które w moim domu przygotowujemy dla osób mających problemy jelitowe. U nas się świetnie sprawdziły. Wersja bezglutenowa, bezmleczna i bezcukrowa. A bardzo smaczna. Smacznych Świąt!

 

Święta to dla części moich bliskich czas prawdziwego wyzwania.

Chodzi o ciasta. Oczywiście jak to w niektórych domach bywa, także my pieczemy cista w dwóch wariantach – z glutenem i bez. U nas dodatkowo jeszcze pojawia się konieczność rezygnacji z mleka i sera oraz cukru. Czyli prawdziwy klops bo muszą być upieczone makowce, piernik no i ciasta „alternatywne” czyli takie po których nie będzie wzdęć, pogorszenia samopoczucia czy problemów skórnych. A do tego smaczne – bo słodycze jemy te 2-3 razy w roku. Trzeba jeszcze powiedzieć, że  w naszym domu to tylko Zośka (córka) piecze wspaniale, Adam robi świetne brownie, a ja – wyroby na bazie drożdży. Ale trening czyni mistrza i mamy już od lat opracowane alternatywy na tyle proste, że wychodzą każdemu. Inspiracji szukaliśmy na blogach i w …najbliższym sąsiedztwie. Nasza sąsiadka Natalia jest mistrzynią ciasta z mąki gryczanej – i w tym roku takie ciasto ze śliwkami, zagości na naszym świątecznym stole. W Jej rękach nawet tak mało wdzięczna mąka zmienia się prawdziwe smakowe cudo.

Przez lata zebraliśmy parę żelaznych przepisów, którymi się z Wami dzielimy.

Pamiętajcie, że my dodatkowo zamieniamy cukier trzcinowy na erytrol. I stosujemy odrobinę miodu.  

 Prawdę powiedziawszy z biegiem lat te wypieki stały się tak  pyszne, że nasi „bezglutenowcy” musza pilnować spontanicznego wyjadania ciasta bez glutenowców znudzonych smakiem makowa.

 

Ciasto ze śliwkami i cynamonem Natalii

(przepis od Natalii, naszej zdolnej sąsiadki)

 

Składniki:

150 g maki gryczanej (niepalonej)

150 g mąki owsianej

3 jajka

1 szklanka erytrolu

250 gram masła klarowanego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

300 – 700 g wydrylowanych śliwek

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. (grzanie góra i dół – bez termoobiegu)

Jajka ucieramy z erytrolem. Dodajemy mąkę i sodę i wszystko razem miksujemy

Wlewamy roztopione masło cały czas miksując. Ciasto wykładamy na blaszkę i układamy śliwki, ciasno, skórką do dołu, czas pieczenia 1 godzina

 

 Ciasto migdałowo pomarańczowe (inspiracja blog p Kasi Guzik Gotuję bo lubię)

Składniki:

1. 2 średniej wielkości pomarańcze w całości – nie obrane ze skóry, trzeba je wymyć bardzo dobrze wodą z octem , ja stosuje jeszcze specjalny ekologiczny płyn do mycia owoców i warzyw.

200 g mielonych migdałów ( całe zalewamy gorącą wodą, namaczamy i obieramy ze skóry, następnie mielimy)

2 płaskie łyżki mąki bezglutenowa (gotowa do wypieku ciast np. Multimix )

4 jajka

150 g erytrolu

2/3 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:

W przededniu pieczenia ciasta gotujemy pomarańcze. Najpierw je porządnie myjemy, nie obierając ze skórki, gotujemy garnku pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 2 godziny, w niewielkiej ilości wody. Wyciągamy bardzo ostrożnie i studzimy. W dzień wypieków kroimy pomarańcze na mniejsze kawałki i miksujemy na gładki mus.Jajka ubijamy z erytrolem na masę przez około 7 minut. Do tak uzyskanej masy dodajemy zmiksowane pomarańcze, całość dokładnie i mieszamy. Migdały mielimy i  łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia, łączymy z masą pomarańczowo – jajeczną  i miksujemy  całość na wolnych obrotach o do chwili połączenia się składników.  Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i wysypujemy drobno zmielonymi migdałami. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy 60 min (do suchego patyczka). Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.


Ciasto czekoladowe ( inspiracja Ida Kulawik, Kinga Błaszczyk Wojcicka Vegabanda „Słodka kuchnia roślinna”)

 3 dojrzałe banany,

1/3 szklanka erytrolu,

200 g oleju kokosowego,

2  tabliczki gorzkiej czekolady,

200 ml mąki ( gotowa mieszanka bezglutenowa)

Wykonanie:

Blendujemy banany z erytrolem. W naczyniu topimy olej kokosowy razem z czekoladą. Masę dodajemy do bananów i dodajemy mąkę. Mieszamy i przelewamy do formy. Pieczemy przez 30-40 mn w 180 st C. Jak ostygnie można go polać gorzką czekoladą.

 

 Świąteczne ciastka figowe z masłem orzechowym

( inspiracja Ida Kulawik, Kinga Błaszczyk Wojcicka Vegabanda „Słodka kuchnia roślinna”)

 

Na szczęście nikt u nas nie jest uczulony na orzeszki ziemne. Dlatego zrobimy w tym roku te wspaniałe ciastka słodzone figami

Składniki :

350 g masła orzechowego ( nie solonego)

1 szklanka daktyli ( suszonych(

200 ml mleka roślinnego  ( może być ryżowe)

380 g mąki bezglutenowej ( do wypieków)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli.

Wykonanie :

Daktyle namaczamy w mleku i gotujemy, po ostygnięciu blendujemy na mus (wraz z mlekiem, nie odcedzamy go). Mieszamy z masłem . W drugim naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodajemy do musu figowego. Forujemy kulki , które na blasze wyłożonej papieram rozpłaszczamy do kształtu ciasteczek . Widelcem wyciskamy kształt na powierzchni ( np. gwiazdkę) i pieczemy 15 min w 180 st C.

 

Pięknych Świąt

fot: Food Photographer David Fedul