W tym wpisie dowiesz się co dziecko powinno jeść by zmniejszyć „szansę” na złapanie grypy. A także czego powinniśmy unikać by to ryzyko zminimalizować ryzyko grypy.

Sezon na grypę rozpoczęty. Witamy w okresie kiedy Twoje dziecko może przynieść do domu  paskudnego pasażera , który będzie podróżował przez całą rodzinę i zostawi po sobie zgliszcza. Co robić by trochę zabezpieczyć dzieciaka?

Po pierwsze myjemy ręce i unikamy kontaktu z zakażonym. Po drugie trzeba się dobrze wysypiać i dobrze jeść.

Co można zrobić by choć trochę zabezpieczyć dziecko przed grypą?

Nie ma wątpliwości, że trzeba dbać o to by dziecko się solidnie wysypiało i miało zdrową dietę. Sen i dieta  to dwa kamienie węgielne systemu odpornościowego, który może się bronić przed chorobami. Są  pewne produkty spożywcze i napoje, które wydają się pomagać utrzymać wirusa na dystans - lub jeśli dzieci są już zachoruje pomoże  im poczuć się trochę lepiej i trochę szybciej wyzdrowieć. Należą do nich:

1.Jogurty /kefiry  Mądrze jest regularnie podawać dzieciom jakiś probiotyk, zwłaszcza w okresie przeziębień i grypy. Probiotyki są dobroczynnymi bakteriami, które mogą pomóc wzmocnić układ odpornościowy, wypełniając przewód pokarmowy i  wzmacniają odporność. Źródłem pożywienia są probiotyczne produkty takie jak jogurt i kefir.  

2.Rosół  Czyli działa wyciągane na odsiecz chorym dzieciom przez nasze babki i matki. I twoja babcia miała rację: Jest coś w  rosole uczciwie zrobionym, co sprawia, że czujesz się lepiej, kiedy jesteś chora. Naukowcy rzeczywiście uważają, że w zupie z kurczaka może być wiele substancji, które mają korzystne właściwości lecznicze, takie jak zdolności przeciwzapalne, które mogą pomóc w łagodzeniu infekcji układu oddechowego. Badania pokazują że w rosole zawarta jest spora ilość aminokwasu zwanego glutaminą. Jak wynika z badania przeprowadzonego w 2017 roku w czasopiśmie "Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care", suplementacja glutaminą pomaga leczyć barierę jelitową. A więc pomaga w odporności „z brzucha”.

3. Mięso (wołowe) Jest naturalnie bogate w białko, które jest krytycznym składnikiem układu odpornościowego. Zwłaszcza wołowina i wieprzowina są jednymi z najbogatszych w żywność źródeł cynku, minerału używanego przez organizm do produkcji limfocytów T, które odgrywają kluczową rolę w odporności.

Innymi dobrymi źródłami cynku są nerkowce, ciecierzyca i fasola nerkowa.

4. Bataty oraz marchewka pomarańczowe warzywa. Są  kluczowym składnikiem dla prawidłowej pracy układu odpornościowego. Zaledwie pół filiżanki ugotowanych słodkich ziemniaków cechuje się  podwójną zawartością witaminy A. Marchew, czerwona papryka, mango i suszone morele są również bogate witaminą A.

5.Ciepłe płyny: herbaty owocowe, soki malinowe/lipowe  zalane gorącą wodą

Czego unikać w sezonie grypowym?

1.Napoje energetyzujące

2.Tłuste jedzenie

3.Trudne do strawienia ziarna, produkty pełnoziarniste ( podczas infekcji)

4.Wyroby cukiernicze

5. Soki wzbogacane w  witaminę C  z dużą ilością dodanych cukrów. Witamina C jest dobra dla odporności twojego dziecka ale cukier - nie. Wybieramy świeże owoce, przetarte i bez dosładzania.

https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=influ

https://www.medicalnewstoday.com/ar