Choć mają gluten to te pierogi są bajacznie dobre. Przepis od dr Karoliny Skoniecznej Żydeckiej. Spróbujcie!

Składniki na ciasto na ok 25 pierogów:
•    1.5 szkl. mąki pszennej
•    1/3 kostki miękkiego masła
•    1-3 łyżeczek cukru
•    1/3 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany
•    1 jajko
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    pieprz czarny
•    sól do smaku

Wszystkie składniki połącz ze sobą na jednolite ciasto. Rozwałkuj je na grubość 3-5mm, a następnie wykrawaj z niego kółka, np. przy pomocy szklanki lub specjalnej metalowej ramy.

Farsz
•    250 g serka mascarpone
•    100 g łososia wędzonego
•    pęczek koperku/ lub duża garść szpinaku
•    skórka z 1/2 cytryny
•    1 łyżeczka soku z cytryny
•    garść ziaren słonecznika
W misce połączyć drobno posiekany koperek z małymi kawałkami łososia wędzonego oraz serkiem mascarpone. Następnie dodać startą skórkę z cytryny, sok z cytryny i ziarna słonecznika. Przyprawić pieprzem, solą i wymieszać.

Roztrzepanym jajkiem przy pomocy pędzelka smaruj wierzch ułożonych na blasze pierogów, opcjonalnie posyp sezamem (u mnie czarny i biały) i od razu piecz w 180°C przez ok 25 minut.