Dzisiaj przedstawiamy dla was przepis na alternatywę tradycyjnego bigosu. Bigos z jarmużu świetnie wkomponuje się w niedzielny obiad zarówno w formie wege jak i formie mięsnej. Nasza propozycja podania – pieczone ziemniaki i chorizo.

Składniki: 1 paczka jarmużu (200g), ¼ główki kapusty, 1 średnia cebula, 2 łyżki oliwy, 1 puszka krojonych pomidorów, sól i pieprz do smaku. Kiełbasa chorizo (opcjonalnie)

Sposób przygotowania: Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną cebulę i jarmuż, dusimy ok 5 minut. W wersji mięsnej dodajemy chorizo i dusimy jeszcze 5 minut. Następnie dodajemy puszkę pomidorów, przyprawy i porwany jarmuż (bez grubych łodyżek). Całość dusimy ok 20 minut. Bigos można również przygotować z samego jarmużu, bez dodatku kapusty. Smacznego!

autor wpisu dr Dominika Maciejewska