Czemu nie! Dla osby z NAFLD to bardzo dobry wybór. Następny 1 dniowy jadłospis dla osoby z NAFLD

Propozycja 2

Śniadanie

Tosty z brokułową pastą.

Kaloryczność

Białko

tłuszcz

węglowodany

417 kcal

41 g

9 g

41 g

 

Składniki:

  • Chleb Graham 2 kromki
  • Brokuł 150 g
  • Twarożek biały 100 g
  • Ugotowane, jeszcze ciepłe jajko
  • Posiekany szczypiorek lub natka pietruszki
  • Posiekane pistacje niesolone lub pestki dyni 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz
  • Szynka drobiowa 2 plastry
  • Roszponka
  • Ogórek
  • Pomidory koktajlowe

Rozdrobnionego brokuła wrzucić do wrzątku na 5 minut, odcedzić. Do blendera wrzucić brokuła, twarożek lub ciepłe jajko i zmiksować na gładką masę. Można użyć także i twarożek, i jajko. Zmiksować na pastę. Dodać pokruszone orzechy/pestki, szczypiorek lub natkę, sól, pieprz i wymieszać. Na tost położyć porcję pasty, plaster szynki (parmeńskiej), rukolę, plaster ogórka, pomidora koktajlowego.

 

Przekąska

Pudding chia z truskawkami

Kaloryczność

Białko

tłuszcz

węglowodany

162 kcal

8 g

7 g

15 g

 

Składniki:

  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 50 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżeczka suszonych jagód goji
  • Skórka otarta z całej limonki i sok z ½ limonki
  • Po 1 szczypcie cynamonu i imbiru
  • Świeża mięta
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżka pestek słonecznika

Jogurt wymieszać z nasionami chia. Truskawki pokroić, posypać przyprawami, dodać jagody goji, sok z limonki i wymieszać. Liście mięty posiekać. Na dno szklanki wlać połowę truskawek, na to jogurt, ponownie truskawki, posypać miętą i pestkami słonecznika oraz skórką otartą z limonki. 

 

Obiad

Pulpeciki mięsno-warzywne z sosem tzatziki

Kaloryczność

Białko

tłuszcz

węglowodany

621 kcal

39 g

16 g

79 g

 

Składniki:

  • 100 g mięsa mielonego z indyka
  • 1/2 jajka
  • 25 g czerwonej papryki
  • 25 g żółtej papryki
  • ½ łodygi selera naciowego
  • ½ dymki
  • 50 g cukinii
  • 100 g pomidorków koktajlowych lub zwykłych
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 25 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 oliwek
  • Papryka ostra i słodka, sól, pieprz, tymianek
  • 2 łyżki otrąb
  • Sałata lodowa – do podania
  • Ryż brązowy 100 g
  • Oliwa z oliwek do skropienia ryżu 5 g

Mięso przyprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, dodać dużą szczyptę tymianku i wymieszać. Warzywa i oliwki drobniutko pokroić, zieleninę posiekać, dodać do mięsa. Dolać roztrzepane jajko i wymieszać. Dodać pokruszoną fetę i wyciśnięty czosnek, delikatnie wymieszać. Formułować płaskie kotlety, obtaczać w otrębach lub sezamie. Ułożyć w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180`C. Ryż ugotować na sypko, gotowy skropić łyżeczką oliwy. 

 

Kolacja

Sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem i awokado.

Kaloryczność

Białko

tłuszcz

węglowodany

293 kcal

16 g

16 g

22 g

 

Składniki:

  • Brokuły kilka różyczek
  • Jaja kurze 1 sztuka
  • Pomidory koktajlowe ½ kubełka
  • Słonecznik nasiona 1 łyżeczka
  • Dynia pestki 1 łyżeczka
  • Awokado ½ sztuki
  • Jogurt naturalny 2 łyżki
  • Czosnek, zioła prowansalskie, pieprz, sól
  • Pieczywo Graham 1 kromka

 

Brokuły podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Jogurt wymieszać ze startym czosnkiem, pieprzem, ziołami prowansalskimi i szczyptą soli. Pomidorki poprzekrajać, awokado pokroić w plastry. Słonecznik i pestki dyni delikatnie podprażyć na patelni. Wszystkie składniki ułożyć na talerzach, polać sosem jogurtowym, obsypać nasionami.

PODSUMOWANIE:

Kaloryczność

Białko

tłuszcz

węglowodany

1492 kcal

104 g

48 g

157 g

Photo by Max Delsid on Unsplash