Ból brzucha, szczególnie gdy idzie w parze z  objawami takimi jak wzdęcia, zaparcia czy biegunki jest sygnałem do tego by iść do lekarza! Pamiętajmy o tym żeby nie lekceważyć tych sygnałów - najczęsciej dowiemy się o tym że dolega nam zespół jelita drażliwego (IBS).  Jeśli tak, powinniśmy sięgać po probiotyk. Ale kiedy, po jaki i jak długo powinniśmy go stosować? Zobacz co na ten temat ma do powiedzenia Wold Gastroenterology Organisation 

Do probiotyków rekomendowanych przez Wold Gastroenterology Organisation należą

Lactobacillus plantarum 299v (DSM 9843), podany w ilości 5 × 107 CFU dziennie zmniejszał  intensywność bólu brzucha( siła dowodu w skali Grade -2),

Lactobacillus rhamnosus NCIMB 30174, L. plantarum NCIMB 30173, L. acidophilus NCIMB 30175 i Enterococcus faecium NCIMB 30176, podane w ilości 109 CFU dziennie redukują w IBS, głównie bólu i częstości wypróżnień (siła dowodu 2),

Bacillus coagulans i Fruktozooligosacharydy (jako prebiotyk) w ilości 15 × 107, 3xdziennie zmniejszał intensywności bólu i zaparć (siła dowodu 2),

Saccharomyces boulardii CNCM I-745, podany w ilości 5x109 CFU/kapsułkę lub 250 mg 2x dziennie poprawiał jakość życia osób z IBS (siła dowodu 2),

Bifidobacterium infantis 35624, podany w ilości 108 CFU, raz dziennie uzyskano poprawę wskaźników IBS (siła dowodu 2),

Lactobacillus animalis subsp. lactis BB-12®, L. acidophilus LA-5®, L. delbrueckii subsp. bulgaricus LBY-27, Streptococcus thermophilus STY-31 w ilościach 4 x 109 CFU, 2x dziennie zmniejszały intensywność bólu brzucha i wzdęć (siła dowodu 3),

Bifidobacterium bifidum MIM Bb75, który podawany w ilości 1 × 109 CFU dziennie poprawiał wskaźniki IBS i jakość życia (siła dowodu 3).

Jak długo przyjmować probiotyk? O ile lekarz nie zaleci innaczej - miesiąc a potem brać  kapsułkę 2, 2 razy w tygodniu lub rzadziej

fot pexels.com/@mccutcheon

Literatura:

  1. Guglielmetti et al., Aliment Pharmacol Ther. 2011 May;33(10):1123–32
  2.  Ducrotte et al., World J Gastroenterol. 2012 Aug 14;18(30):4012–8.
  3.  Ford et al., Am J Gastroenterol. 2014 Oct;109(10):1547-1561
  4.  Sisson et al., Aliment Pharmacol Ther. 2014 Jul;40(1):51–62.
  5. Rogha et al., Gastroenterol Hepatol Bed Bench. 2014;7(3):156–63.
  6.  Jafari et al., Arch Iran Med. 2014 Jul;17(7):466–70
  7. Choi et al., J Clin Gastroenterol. 2011 Sep;45(8):679–83.
  8.  Whorwell et al., Am J Gastroenterol. 2006 Jul;101(7):1581–90..
  9. Moayyedi et al, Gut. 2010 Mar;59(3):325–32.