Na weekend majowy przedstawiamy przepis na pyszną sałatkę z prażoną ciecierzycą, awokado i ogórkiem. Idealna na drugie śniadanie i na grilla! Spróbujcie koniecznie

Składniki: 2 ogórki, 2 awokado, 1 papryka, sok z 1 limonki, puszka gotowanej ciecierzycy, pół łyżeczki papryki wędzonej, pół łyżeczki chilli, pół łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki oliwy z oliwek, tymianek do smaku

Sposób przygotowania: Ciecierzycę wraz z przyprawami i olejem mieszamy w misce, żeby wszystkie kuleczki były oblepione przyprawami. Następnie rozsypujemy na blachę i prażymy 20 min w 200 stopniach. W tym czasie kroimy resztę warzyw w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny. Przed podaniem dodajemy ciecierzycę. Smacznego!

przygotowła dla Was dr Dominika Maciejewska