Dziś przepis na rogrzewającą i bardzo unikatową zupę dyniową. Bogatą w karotenoidy i cudowne polifenole. Z pomarańczą żeby było ciekawiej.

Składniki:

  • bulion około 3 litrów
  • dynia Muscat (¼ dyni, czyli ok. 2 kg)
  • skórka pomarańczowa starta z 1/3 pomarańczy
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 duży batat
  • słodka śmietanka 200 ml
  • płaska łyżka miodu
  • cynamon – pół łyżeczki !
  • gałka muszkatołowa – szczypta !
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • prażone pestki dyni

 

Wykonanie:

Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę, batat obieramy i podobnie kroimy.  Obydwa warzywa zalewamy bulionem, dodajemy skórkę pomarańczową, cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz i sól i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu aż dynia i batat będą miękkie. Wyłączamy grzanie i dodajemy miód, następnie wszystko blendujemy i zabielamy śmietanką.

Zupę podajemy posypaną prażonymi pestkami dyni.

Uwaga:

Ostrożnie z ilością aromatycznych przypraw, starta skórka z pomarańczy, cynamon i gałka muszkatołowa w połączeniu z miodem dają zupie wspaniały smak i aromat, ale nie daj ich więcej, spróbuj gotową zupę i jeśli uznasz, że potrzeba ich więcej to możesz je jeszcze dodać.

Smacznego.

 

przepis z października 2020 r.