Zaloguj się do strefy pacjenta.

Alergie - gluten

Badanie przeznaczone jest dla osób, które chcą za pomocą precyzyjnej metody potwierdzić, czy prawidłowo metabolizują gluten. Test umożliwia wykluczenie celiakii (wynik ujemny), jak i potwierdzenie zwiększonych predyspozycji do zachorowania (przy dodatnim wyniku testu).

Celiakia, zwana inaczej chorobą trzewną, jest bardzo poważnym schorzeniem o podłożu genetycznym i immunologicznym. Jest chorobą, którą leczy się za pomocą całkowitego wykluczenia glutenu (jednego z białek zbożowych) z diety. Wbrew obiegowym poglądom z celiakii się nie „wyrasta”, co oznacza, że raz zdiagnozowana, towarzyszy nam przez całe życie. Cierpi na nią przynajmniej 1% populacji, a jej częstość występowania ciągle wzrasta, co może być związane coraz lepszą wykrywalnością choroby oraz wysokim spożyciem glutenu w diecie. Niestety, w Polsce wykrywa się jedynie niewielki odsetek celiakii wśród dorosłych. Z tego powodu ostrożne szacunki pokazują, że ten problem może obejmować około 5% dorosłych Polaków.

Leczona celiakia jest chorobą niezagrażającą w żadnym stopniu zdrowiu czy życiu. Natomiast niezdiagnozowana lub nieleczona, lub też źle leczona działa degeneracyjnie na kosmki jelitowe, przyczyniając się do ich zaniku. Taka sytuacja prowadzi do upośledzenia wchłaniania pokarmu, wyniszczenia organizmu i pojawienia się szeregu schorzeń, takich jak: przewlekłe bóle brzucha, stany zapalne stawów, problemy z prawidłowym trawieniem i wchłanianiem składników odżywczych, anemia, bezpłodność, choroby autoimmunologiczne.

Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.

Taka dieta wymaga całkowitej rezygnacji ze spożycia produktów zbożowych, bowiem gluten jest białkiem znajdującym się w pszenicy oraz innych ziarnach zbóż, takich jak (obok wymienionej już pszenicy): orkisz, żyto, owies i jęczmień. Ponieważ zboża stanowią podstawę naszego pożywienia we wszystkich zaleceniach żywieniowych, gluten należy eliminować z diety tylko wtedy, gdy istnieje pewność co do jego szkodliwości. Wiele z ostatnich badań wskazuje, że „moda” na niejedzenie glutenu jest równie szkodliwa jak jedzenie glutenu przez osoby z celiakią.

Niedawno opisano nowy zespół: nadwrażliwości na gluten, która może dotyczyć nawet 6% populacji.

Nadwrażliwość jest „niepełnym” obrazem celiakii. U osób z nadwrażliwością występują symptomy choroby, przy braku innych charakterystycznych jej oznak: przeciwciał (tTG i EmA) oraz patologicznych zmian struktury kosmków jelitowych. Nadwrażliwość na gluten nie jest też alergią na pszenicę. Gdy wykonamy testy alergiczne określające miano IgE, wynik będzie ujemny.

Natomiast uważa się, że  konsekwencje spożywania żywności z glutenem przez osoby z nadwrażliwością mogą być tak samo przykre, jak u osób z celiakią. 

Oznaczenie dwóch wariantów w obrębie alleli II klasy układu HLA kodujące antygeny HLA-DQ2 lub HLA-DQ8 pozwala:

  • z dużą pewnością wykluczyć celiakię;
  • wskazać na chorobę lub predyspozycję do zachorowania w przypadku wyniku dodatniego.

Korzyściami są:

  • poprawa, jakości żywienia, poprzez wyeliminowanie alergenu;
  • ustąpienie objawów prowokowanych przez gluten;
  • łatwiejsze utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Na czym polega problem z glutenem?

Istotą choroby jest zjawisko wytwarzania przez układ odpornościowy przeciwciał przeciwko glutenowi. W przypadku choroby trzewnej (celiakii) gluten zawarty w pożywieniu prowadzi do uszkodzenia jelit.

CENA: 480 PLN https://dietetica.com.pl/oferta/cennik.html