Zaloguj się do strefy pacjenta.

GastroProfil

Testy GastroProfil służą do diagnostyki zaburzeń przewodu pokarmowego, w tym m.in. jelita wrażliwego.

Nieprawidłowe funkcjonowanie jelit pociąga za sobą cały szereg patologicznych zjawisk.

Stan zapalny w obrębie dolnego odcinka przewodu pokarmowego zaburza procesy wchłaniania oraz zmienia florę bakteryjną, osłabiając tym samym barierę jelitową.

Oprócz typowych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak zaparcia czy biegunki, często mamy również do czynienia z sennością, drażliwością i zaburzeniami nastroju.

Długotrwała dysbioza może prowadzić do poważnych chorób, takich jak:

  • cukrzyca;
  • zaburzenia osobowości i nastroju;
  • choroby reumatyczne;
  • choroby autoimmunologiczne.

Zaburzenia pracy jelit o typie nieimmunologicznym mogą mieć różne przyczyny. Na pierwszy plan wysuwają się zakłócenia równowagi składu flory jelitowej. Czynniki takie jak: stres, leki, alkohol, nikotyna wpływają na powstawanie tego typu zaburzeń. Bakterie jelitowe pełnią ważną funkcję ochronną i wspomagającą. Może to stanowić również podstawę pojawienia się stanu zapalnego. Długo trwające procesy zapalne prowadzą do utraty szczelności jelita i masowej reakcji immunologicznej, co powoduje zaostrzenie objawów i pogorszenie stanu zdrowia.

Czego możemy się dowiedzieć dzięki badaniu GastroProfil?

Możemy ustalić, jakie są przyczyny funkcjonalnych zaburzeń pracy przewodu pokarmowego.

Test pozwala ustalić, czy zaburzenia pracy jelit wynikają z nieprawidłowego składu flory jelitowej i niezdolności do przyswajania niektórych składników pokarmowych (szczególnie laktozy i fruktozy) lub niewydolności organów wewnętrznych (trzustki i wątroby), czy też z deficytów w metabolizmie histaminy.

Test kompleksowy stanu funkcjonalności jelita (T - JELIT)  to specjalistyczny całościowy pakiet badań służący ocenie funkcjonalności jelita, obejmujący ocenę statusu flory bakteryjnej, wydajności procesów trawiennych oraz stanu śluzówki jelita.

Test pozwala ocenić:

  • populację flory jelitowej;
  • efektywność trawienia;
  • Elastazę trzustkową (ocena funkcji trzustki);
  • Alfa 1 antytropsynę - marker świadczący o zwiększonej przepuszczalności śluzówki;
  • zawartość kwasów żółciowych;
  • zawartość Kalprotektynę – markeru stanu zapalnego jelita;
  • zawartość slgA – markeru stanu zapalnego.

Pośredni test dysbiozy (T – DYSB) to specjalistyczna, pogłębiona diagnostyka wczesnych zmian w składzie flory jelitowej oraz ocena poziomu kwasów organicznych w moczu.

Ocenę stanu szczelności śluzówki jelita zapewniają dwa testy:

  • Endotoksyna LPS – parametr do oceny zmiany w obszarze równowagi naturalnej flory bakteryjnej - test (ENDOTOK);
  • Zonulina – parametr do oceny funkcji bariery śluzówki jelitowej - test (ZONULIN);

Ustalenie składników nietolerancji pokarmowych o podłożu nieimmunologicznym zapewniają testy:

  • nietolerancji fruktozy (NIE – FRU);
  • nietolerancji laktozy (NIE – LAK);
  • nietolerancji sorbitolu (NIE – SOR);
  • nadwrażliwość na gluten (AGL -  A  -  G).

Jakie korzyści płyną z wykonania testów GastroProfil?

  • znalezienie źródła problemów gastryczno-jelitowych;
  • wyłączenie czynnika drażniącego dzięki dostosowanej diecie eliminacyjnej;
  • ocenę stanu jelit przed i po interwencji terapeutycznej.