Zaloguj się do strefy pacjenta.

Nutrigenetyka

Nutrigenetyka odpowiada na to, jak informacja zapisana w genach wpływa na to, co powinniśmy jeść.

Zajmuje się analizą różnic genetycznych, które istnieją pomiędzy poszczególnymi osobami. Celem nutrigenetyki jest znalezienie odpowiedzi na to, w jaki sposób zmienność biologiczna pomiędzy osobami, wyrażona niewielkimi różnicami w informacji genetycznej (genomie), wpływa na to, jak powinniśmy się odżywiać, dostosowując dietę do danego wariantu genetycznego.

Naszym zadaniem jest wskazanie możliwości zmiany nawyków żywieniowych oraz zaproponowanie takich rozwiązań, które pozwolą zniwelować ryzyko rozwoju chorób żywieniowozależnych. Należy do nich większość chorób cywilizacyjnych, z otyłością włącznie. Dobierając dietę indywidualnie, z uwzględnieniem wszystkich preferencji i cech pacjenta (ale w oparciu o wytyczne zaakceptowane przez medyczne standardy postępowania dietetycznego), jesteśmy w stanie odsunąć w czasie albo zniwelować skutki choroby. Jest to szczególnie istotne w przypadku chorób, które rozwijają się dyskretnie, bez wyraźnych objawów. W takiej sytuacji należy oczywiście powiadomić o tym pacjenta i zaproponować taki rodzaj diety, która - jeśli będzie przestrzegana - zmniejszy ryzyko zachorowania lub nawet całkowicie je wyeliminuje. Należy dobitnie podkreślić, że nie ma nigdy pewności, że osoba zachoruje albo przeciwnie - uniknie choroby. Możemy jedynie mówić o znacznie zwiększonym ryzyku w tym konkretnym przypadku. Zawsze były i będą takie osoby, które odbiegają od typowego schematu. Przykładem są ci, którzy prowadząc bardzo niezdrowy tryb życia (nadużywający alkoholu, palący tytoń, otyli i unikający aktywności ruchowej), dożywali sędziwego wieku. Właśnie dlatego warto „poznać swoje geny” i dowiedzieć się tego, jak zindywidualizować swój sposób odżywiania, aby zminimalizować ryzyko zachorowania. Dzisiaj, dzięki postępowi w diagnostyce genetycznej, jest to realne i możliwe.

Tego typu badania szczególnie wskazane są osobom wywodzącym się z rodzin, w których występowały takie choroby jak: otyłość, choroba niedokrwienna serca, miażdżyca, hypercholesterolemia, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu II i choroby nowotworowe.