Zaloguj się do strefy pacjenta.

O nas

Dietetica rozpoczęła działalność w 2003 roku i od tego czasu z uniwersyteckiego laboratorium i małej firmy, zajmującej się poradnictwem żywieniowym, przekształciliśmy się w konsorcjum służące zdrowiu. Zdrowie jest wartością bezcenną, dlatego nasze usługi tworzymy w oparciu o innowacyjne badania naukowe i troskliwą obsługę pacjenta.

Dzięki otworzeniu się uczelni na transfer do gospodarki wytworzonych technologii, udało się stworzyć narzędzia, które mogą być pomocne w rozwiązywaniu problemów zdrowotnych wielu osób. Do tych narzędzi należy test genetyczny, ułatwiający precyzyjny dobór składników odżywczych, pozwalający na redukcję tłuszczowej masy ciała oraz stworzenie przystosowanego do warunków europejskich wariantu diety wydłużającej życie i poprawiającej witalność (dieta CRON).

Z myślą o osobach cierpiących na alergie pokarmowe i tzw. „przezierność jelit” zostaną wprowadzone do oferty metody diagnostyczne rozszerzające ofertę o ten zakres badań.

Wszystko to, co oferujemy naszym pacjentom, oparte jest na innowacyjnych badaniach naukowych. Czym zatem się wyróżniamy? 

Tym, że proponowane przez nas rozwiązania zostały stworzone przez naszych ekspertów, a następnie krok po kroku zbadane w laboratoriach naukowych.

Każdy etap badania był poddany drobiazgowej kontroli. Ich wyniki są oceniane przez ekspertów naukowych i publikowane w prestiżowych, anglojęzycznych czasopismach naukowych.

Naszą dewizą jest to, aby być na krok przed innymi. To duże wyzwanie, ponieważ wymaga od nas stałej troski o najwyższe standardy, zabieganie o fundusze na kolejne badania i zapraszanie do grup badawczych wybitnych specjalistów.

Pracujemy z ekspertami

Są nimi specjaliści z dziedziny żywienia, genetyki, biotechnologii, analityki medycznej, technologii żywności i biochemii. Razem tworzymy nową jakość poradnictwa dietetycznego, nastawionego na indywidualizację i innowacyjność.

Działamy kompleksowo

Jako nieliczni łączymy tradycyjnie ujęte poradnictwo dietetyczne z biochemią funkcjonalną, genetyką i wiedzą o żywności.

Nasz główny ekspert - prof. dr hab. n med. Ewa Stachowska - przez kilka ostatnich lat zajmowała się badaniem wpływu składników żywienia na zdrowie człowieka. W tym czasie stworzyła między innymi polski wariant diety śródziemnomorskiej, pomocny w rekonwalescencji osób po przeszczepie nerki. Na podstawie tych badań opublikowano cykl prac, choćby w prestiżowym „British Journal of Nutrition” i „Renal Journal of Nutrition”.

Przełomowymi badaniami są także prace z zakresu badania wpływu sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA) na procesy zapalne. Te prace, przeprowadzone w hodowli komórek nowotworowych i prawidłowych, są istotnym wkładem w toczącą się dyskusję nad bezpieczeństwem stosowania preparatów zawierających CLA przez osoby pragnące zredukować tłuszczową masę ciała. Opublikowane w dobrych, anglojęzycznych czasopismach, są szeroko cytowane przez badaczy z zakresy medycyny, żywienia, immunologii i innych ekspertów. To było nasze główne założenie od początku - kreować własne rozwiązania, dobre jakościowo i konkurencyjne na rynku europejskim. Uczymy się od najlepszych, współpracując z naukowcami z czołowych europejskich uniwersytetów. Ale na bazie wiedzy naszych ekspertów wytwarzamy własne testy i rozwiązania. Te posłużył do stworzenia testu Lipids/carbo i LC Sport.